Sporten? Doe het goed met deze 7 lijfregels

,

Sporten en bewegen is goed voor je lichaam. Mits je het goed doet! Wil jij met sport en bewegen voorkomen dat je klachten krijgt? Of wil je voorkomen dat je klachten dóór je sport krijgt? Houd dan rekening met deze 7 lijfregels:

1 Warm altijd op

Doe je eenvoudige sportoefeningen, die je bijvoorbeeld van je trainer hebt gekregen? Doe tóch een warming-up! Al warm je de spieren maar 5 minuten op. Door de warming-up komt er namelijk meer bloed in je spieren. Daardoor werken ze soepeler en zijn ze ready om ertegenaan te gaan. Anders worden ze met de oefeningen te erg verrast en kun je ze verrekken of overbelasten.

2 Bouw rustig op

Geen geduld met afvallen, spieren opbouwen of je training voor die 10 kilometer run? Of heb je gewoon even zin om lekker hard te sporten om je energie kwijt te kunnen? Doe rustig aan. Als je te veel ineens van je spieren vraagt, loop je makkelijk een blessure op. En dan duurt dat opbouwen nóg langer. Als je overbelast neemt je energie af en dat is nu juist wat je niet wilt.

3 Volg een schema

Met een schema voorkom je dat je bepaalde spieren of spiergroepen overbelast. Door de ene dag je benen en billen te trainen, en de andere dag je armen en borst, geef je spiergroepen een effectieve boost én ze krijgen de nodige rust om te herstellen. Een schema geeft houvast en er zijn voldoende voorbeelden te vinden.

4 Houd regelmaat aan

Een week elke dag sporten en vervolgens een maand lang niets doen? Dat is niet best. Je spieren (en jij) worden het fitst en sterkst als ze regelmatig worden geprikkeld.

5 Vergeet je core niet

Je core? Ja, je romp. Dat stuk wordt wel eens vergeten. Bijvoorbeeld als je alleen denkt aan: kipfilets wegwerken en billen verstevigen. Je core is de basis van je lichaam. Is die niet sterk? Dan krijg je last van allerlei kwaaltjes. Met name je rug! Train die dus, zodat je basis goed is om een stapje omhoog te doen.

6 Stretchen

Spieren hebben geheugen, maar ze kunnen ook vergeetachtig zijn! Met stretchen laat je de spieren weten dat ze op volledige lengte horen te zijn. Ze moeten ontspannen. Eindig je work-out daarom altijd met een stretchrondje. Dat hoeft niet lang te duren! Zeker niet als je slim je trainingsschema aanhoudt… dan hoef je namelijk maar enkele spieren per keer te stretchen.

7 Eet je spieren sterk

Spieren hebben energie nodig. Zeker als je ze extra aan het werk zet. Verwen jezelf voor het sporten op krachtvoer. En na het sporten help je de spieren een handje bij hun herstel met wat extra eiwitten. Bijvoorbeeld met een (kokos)yoghurtje of handje noten en zaden. Of… een yoghurtje met daarin een handje noten en zaden! Geniet er vooral van, je hebt het verdiend. En de gouden tip: Als je meer spieren kweekt, krijg je meer mitochondriën en dat wil zeggen dat je meer energie krijgt! Dus, hop aan de slag.

Wil jij goed voorbereid zijn op je sport of heb je toch een blessure opgelopen? Wil je ontspanning na je inspanning? Boek dan hier je afspraak voor een sport- of ontspanningsmassage. Je kiest zelf je gewenste tijd en duur in via de afsprakenmodule en samen bekijken we wat je op dat moment nodig hebt.