“Brr… het is fris! Even de verwarming een standje hoger zetten.” Doe dat eens niet en spring onder de koude douche. Voor je het weet omarm jij de kou net als Wim Hof, ‘The Iceman’.

Kou is goed voor je lichaam

Je lichaam krijgt een enorme gezondheidsboost als je het blootstelt aan kou. Als reactie op de kou komt je lichaam namelijk in actie. Het gaat stofjes aanmaken, die een goede invloed hebben op je lichamelijke én psychische gezondheid. Je spieren? Die worden ook sterker! Alleen maar goede dingen dus.
In dit artikel krijg je 3 eenvoudige tips om je lichaam met kou en focus sterker te maken. Laten we het de ‘Focus & Fit Challenge’ noemen.
Succes!

3 Tips voor een gezondheidsboost door kou en focus

Met deze 3 training- en gezondheidstips denk jij straks bij elke bibber door de kou alleen nog maar aan al die voordelen waarvan je profiteert.

TIP 1: Stretch in de kou vóór je gaat werken

Stretchen is sowieso een weldaad voor je lijf. Stretchen heeft namelijk een ontspannende werking op het bindweefsel dat om je botten, spieren, pezen en organen zit. Kleine onderdeeltjes in het bindweefsel, die fibroblasten heten, zetten door stretchen uit. Daardoor kan het weefsel weer optimaal functioneren, waardoor jij minder last hebt van stijfheid en pijn.

Stretchen in de kou? Dat is nóg beter voor je lijf. Want: in plaats van te verkampen in de kou, zijn je spieren door het stretchen lekker ontspannen. Bovendien verbetert de bloedcirculatie in je lichaam door het stretchen in de kou, waardoor de zuurstof beter naar je spieren, hersenen en ledematen gaat. Daar kan je lichaam de zuurstof goed gebruiken!
Wat je bereikt met stretchen in de kou:

 • Je houding verbetert doordat je spieren ontspannen zijn
 • Je spieren herstellen makkelijker
 • Je kunt beter nadenken
 • Je hebt minder snel last van koude handen en/of voeten

Maar, vóórdat je gaat stretchen in de kou, warm je de spieren op. Ga bijvoorbeeld eerst 5 minuten rennen, snelwandelen of touwtjespringen. Of doe een paar oefeningen na een bezoek aan de sauna als ‘cooling down’.

TIP 2: Zet de douche op de aller koudste stand

Als je ’s ochtends minimaal 30 seconden je douche ‘afblust’ met koud water, voel je je energieker én heb je minder last van chronische pijnklachten. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek met 3000 deelnemers. 29% van de deelnemers die 30 dagen lang koud douchte, meldde zich minder dagen ziek dan de groep die niet koud douchte. Wil je een echte gezondheidsboost? De mensen die naast koud afspoelen regelmatig sporten, meldden zich 54% minder dagen ziek. De deelnemers van dit onderzoek hadden allemaal 2 (chronische) aandoeningen. Met het koud douchen hadden ze daar nog wel last van… maar hun klachten waren minder erg én ze voelden zich energieker. Dankzij deze voordelen waren ze in staat gewoon te functioneren en te gaan werken. Het proberen waard als je regelmatig last hebt van pijntjes!

Probeer het eens 30 dagen. Misschien dat je het ná die 30 dagen ook wilt doorzetten. Net als 2/3 van de deelnemers die koud douchte.

Hoe koud zet je die douche dan? Zo koud als mogelijk is! In de wintermaanden is dat ongeveer 10 tot 12 graden, omdat het grondwater dan zo’n lage temperatuur heeft. Schrik niet als je net begint aan dit experimentje om je gezondheid te boosten. Veel deelnemers vonden het in het begin vreselijk. Maar als het goed is, voel je die lichamelijke ontspanning meteen na je eerste ijskoude douche. 😊

Oké, kou geeft dus een boost aan je gezondheid. Hoe werkt dat dan precies?

Door de kou krijgt je autonome zenuwstelsel een prikkel, want je lichaamstemperatuur moet gelijk blijven. Dit heeft effect op onze stresshormonen als cortisol. Dat niveau stijgt eerst, waarna het daalt en het lichaam juist ontspant. En die ontspanning is héél goed. Ook zorgt de kou ervoor dat het ‘bruine vet’ in ons lichaam actief wordt. Dit zorgt ervoor dat je calorieën en opgeslagen (wit) vet gaat verbranden om dáármee je lichaam te verwarmen. Wat dit betekent? Je stofwisseling neemt toe en daardoor kom en blijf je makkelijker op een gezond gewicht.

Koud douchen heeft niet alleen effect op je cortisol en stofwisseling. Het stimuleert óók de afgifte van noradrenaline in de hersenen. Dit stofje heeft invloed op hoe je je voelt. Heb je te weinig noradrenaline in je brein? Dan is de kans groot dat je last hebt van depressieve gevoelens. Heb je te veel noradrenaline in je brein? Dan ben je euforisch. Bij koud douchen krijgt je sympathische zenuwstelsel – via je huid – een prikkel. Die prikkel geeft je zenuwstelsel door aan je hersenen en dáár wordt dan als reactie meer noradrenaline afgegeven. Eigenlijk heb je dit stofje nodig om makkelijker te vechten of vluchten. Je lichaam ziet de acute kou namelijk als gevaar. En daarom wakkert de kou een stressrespons aan. Het goede nieuws: die stressrespons verdwijnt al snel! Na 30 seconden stress – het koude water op je huid – profiteer je wél nog lekker van dat energieke en euforische gevoel. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat je door koud douchen minder depressieve gevoelens ervaart 😊

Wat je bereikt met 30 seconden koud douchen:

 • Je voelt je beter
 • Je bent minder snel ziek
 • Heb je chronische klachten? Dan heb je daar minder last van
 • Je hebt na de douche een héél ontspannen gevoel
 • Je stofwisseling verbetert
 • Je voelt je blijer en hebt minder last van neerslachtige gevoelens

TIP 3: Doe deze ademhalingsoefening en vul je lichaam zo met éxtra energie

Een belangrijke tactiek van ‘The Iceman’ is zijn manier van bewust ademhalen. Als je in plaats van oppervlakkig ademhalen heel diep en langzaam ademhaalt, kan je lichaam beter en meer zuurstof uit de lucht opnemen. Die zuurstof gebruikt je lichaam voor de interne verbranding waarbij energie vrijkomt. Energie die nodig is voor je spieren en organen, zoals je hersenen!
Hoe je gefocust ademhaalt voor meer lichaamsenergie? Neem 30 keer achter elkaar diep adem vanuit je buik.

 1. Adem rustig in via je neus.
 2. Adem in tot je niet méér lucht kunt inademen. Alsof je jezelf als een ballon opblaast.
 3. Houd de lucht 10 seconden vast. Maar forceer niet, je kunt dit ook opbouwen.
 4. Adem langzaam uit.
 5. Herhaal 30 keer.

Wat je bereikt met deze ademhalingsoefening:

 • Zuurstof wordt beter door je lichaam vervoerd
 • Je blijft makkelijker op lichaamstemperatuur
 • Je lichaam heeft meer energie (doordat er meer zuurstof is voor de verbranding)
 • Je lichaam kan beter functioneren (je kunt bijvoorbeeld beter bewegen en nadenken)

Wist je dat…

… ijsbaden, ijsmassage en een ice pack heel effectief zijn bij gespannen spieren?
Dáárom nemen veel atleten na hun training een ijsbad. Dit helpt de spieren om (sneller) te herstellen. En ijsmassage? Dat kan helpen bij acute blessures én, in combinatie met stretchen, bij spierknopen. Bij blessures voorkomt de kou dat er veel bloed naar de aangedane plek gaat. Hierdoor zwelt het weefsel minder én raakt het minder beschadigd. Bij spierknopen heeft de kou ook een verdovend effect, waardoor je minder pijn voelt. Ook kan bij spierknopen de spray and stretch techniek helpen. Dan helpt een ijskoude spray de spier ontspannen, zodat het stretchen makkelijker gaat en daardoor effectiever is.
Enkele voorzorgsmaatregelen als je met deze tips aan de slag gaat:

 • Bouw oefeningen altijd rustig op.
 • Doe de ademhalingsoefeningen in een veilige omgeving. Bijvoorbeeld zittend op de grond. In ieder geval niet als je aan het autorijden bent.
 • Neem niet zomaar zelf een ijsbad, maar zorg voor de juiste begeleiding.
 • Doe deze oefeningen niet bij zwangerschap, epilepsie, hartaandoeningen of andere ernstige aandoeningen. Overleg bij twijfel altijd met je huisarts.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *